beats by dre cheap

Ples Vilenjaka - Dio 9

Njoj su svi dani bili jednaki.. A kada svi dani postanu isti to je znak da prestanes primjecivati sve dobre stvari koje se javljaju kada sunce ponovo prohodi nebom. Dugo vremena zivjela je gledajuci u zatvorena vrata i mozda zbog predudog gledanja u zatvorena nije ni zamijetila nova koja su se svaki cas otvarala. Bolilo ju je, nosila je oziljak na dusi koji je zarastao zahvaljujuci njenoj upornosti i zelji da odagna osjecanja koja nemaju osnovu. Njen vlastiti zivot negdje se otkinuo od podloge postojanja i poceo pretvarati u siluetu koja nema nikakvog razloga da postoji. Sve to vec prilicno dugo traje i postaje nesnosljivo.

Prestala je da shvaca sta se to zbiva s njom i oko nje, da trazi gdje lezi razlog sto nema snage da se otme proslosti i da otpocne nesto novo sa sobom i zivotom oko sebe.

Gubila se u tim mislima sjedeci u fotelji i vezuci prelijep vez. Vez je prikazivao svitanje jedne zore nad ogromnim sumskim prostranstvom. Majka je sjedila nasuprot Nje u ogromnoj drvenoj stolici-ljuljasci sa divno izrezbarenim sarama.

Njena razmisljanja prekinulo je zvono na vratima dvorskim. Majka se lijeno oteturala do vrata. u salu za primanje gostiju uvela je njega, pripadnika roda Ljudskog, kome je bila obecana. Bio je to njihov prvi susret. Ona se tromo digla iz fotelje, prisla tom neznancu. Podignuvsi pogeld u znak pozdrava srela se s njegovim ocima. Bile su to jarko zelene oci i u dubini pogleda tog neznanca, u toj prekrasnoj zelenoj boji prepoznala je NJega.  Bio je to kao grom iz vedra neba.

Sjecanja su navrla kao bujica i povukla se u sobu pod isprikom da ima jaku glavoblju.

Stala je pred veliko, zlatnouokvireno ogledalo.

Iz ogledala u Nju je gledala druga osoba. Spram one sretne djevojke, romanticne sanjarke cije su oci sijale, a On ih zvao "oci smijalice", to je danas jedna tuzna djevojka, ociju jos uvijek crnih kao gar u kojima nema ni tracka srece, iz njih dana isijava tuga i bol... Boje u Njenim ocima pocele su sivjeti, dok su se prije javljale snazno kao mlazovi vodopada. I taj protuprirodni osmijeh koji se tu i tamo javi na Njenim usnama zvoni kao srebreno zvonce nad tminama nekad prekrasnog lica. Ali izmedju ta dva lica postoji nevidlljivi most...

Sjecanja...

Njene misli prekinulo je majcino dozivanje. Isuvise dugo, vodjena mislima, se zadrzala unutra. Gost je vec davno otisao vidjevsi da nema svrhe o bilo cemu pricati...

Bilo joj je neizmjerno drago. Vratila se u sobu i izasla na terasu.

Ponovo, iako nepozvan, dosao joj je u misli.

Neocekivani fijuk vjetra zanio ju je te se rasplinula u lebdenju po proslim danima. Njegove rijeci su odzvanjale u NJenim usima kao da ih cuje iz Njegovih usta... A mnogo je vremena proslo...

 "Srce kuca samo nije svjesno da kuca samo da odrzi zivot"

Ali Njeno je jos uvijek kucalo za NJega.

TAj dasak vjetra na Njenom licu bio je kao Njegov dah onoga jutra kad se jedan jedini puta osjecala sigurno lezeci na NJegovim grudima. Prosla ju je jeza, osjetila je trnce svuda po tijelu. zatvorila je prozor i odlucila prosetati sumom.Dugo nije.... MOzda se vrate sva osjetila u nju.. MOzda ponovo pocne dozivljavati zvukove i boje prirode...Ogrnula je svoj crni plast i zaputila se prema sumi...

Put je navirao i tekao izmedju zidina dvora kao rijeka. NIkad joj se nije ucinio duzim. KOnacno kroz kapije dvroske izasla je na smuski puteljak. Osjetila je kako sitni kamicci pucketaju pod Njenim nogama, kao da joj zele dobrodoslicu.Osjetila se slobodnom.

Stojati kraj prozora i gledati cadjave sumrake. To je bio Njen zivot. Nije imala vise razloga za opstanak.

Sada setajuci tim dobro poznatim putem osjecala je toplinu prirode koja ju je ispunjavala milinom. Sve vise i vise misli radjalo se u Njenoj glavi dok je udisala svjezi miris rahlog tla poslije kise.

Misli o Njemu potakla bi obicna sitnica. Slusajuci slavujevu pjesmu koja je dopirala do NJenih usiju, milujuci je svojom njeznoscu i ispunjavajuci ju blagosti, ucinilo joj se da cuje NJegov glas, blag i njezan koji je mazio NJen sluh bas kao sada slavuj svojom pjesmom.

Najedanput je protrnula... Sum lisca pod nogama neke male zivotinjice koja bjezi uplasena njenih koraka i uopce pojave, pomisli na NJegov lak i necujan korak zbog koga bi uvijek dosao nenadano.

Oci onog poznanika podsjetile su je na NJega, a sada je upravo shvatila da Njega uvijek ima pored sebe. Svaki pogled koji je ikada baciila na to zeleno prostranstvo uputila je Njemu. Shvatila je da je uvijek bio uz Nju i da zaista jeste Njen andjeo cuvar jer imao je oci boje sume, glas poput slavuja, uvijek tako blag, mio i njezan.

Zaustavila se pokraj jezera. Svaki talas izazvan skokom neke razigrane, nestasne ribice donosio je Njegov lik. Tada je jedna suza pronasla put do usana gdje bi se na trenutak zadrzala, a potom pala u jezero izazivajuci novi talasic. I tako unedogled... zurila bi u jezero satima gledajuci Ga.

Vidjevsi da je vec kasno potrazila je put natrag. Vracajuci se, iscrpljena zbog svojih misli i pitanja na koje nije imala odgovor, ugledala je crnu siluetu. Srce je zaigralo, osjetila je kako joj vrela krv kola venama ubrzano...

Prisla mu je, stala pred Njega, stavila ruku na rame i zagledala se u te oci koje je vidjala svuda oko sebe. Tisina se lijeno vukla oko NJih, nista se nije culo. Samo su postojale Oci i sjaj koji pali Njegovo tjeme. Osmjeh je zaigrao na Njenim usanama kad je rekla:

"Umoran si, oci su ti ostarile, sluh te slabo sluzi, misli su ti razbacane, ne brini ja sam tu i sve cu popraviti "

 

Iza Nje ce ostati nedoreceno slovo, a NJene recenice su dozivjele kraj.

 

BY Vila

 

.: Legenda o Jeseni :.
http://vilenjak.blogger.ba
13/04/2009 09:51